Blog

Zelfverzorging? Praten doet wonderen!

Zelfverzorging? Praten doet wonderen!

Lekker filmpje.


Terwijl haar man die dag niet hoeft te werken, is zij naar kantoor. Als ze om een uur of zes weer thuiskomt, vraagt zij hem: “En schatje, heb je je een beetje vermaakt vandaag?” Dat heeft hij, naast de huishoudelijke taken zeker gedaan. Zijn antwoord is namelijk: “Oh ja hoor. Ik heb vanmorgen nog even een lekker filmpje opgezet. Het was weer fijn!”. Ze kust hem begrijpend, terwijl ze hem toelacht: “Deugniet, ben ik druk aan het werk, zit jij lekker te genieten, foei toch!”. Samen grinniken ze nog wat na, terwijl ze naar de keuken lopen om te kijken of het eten, dat op het fornuis staat, al gaar is.Schaamte.


Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de volwassen bevolking masturbeert, ook binnen een relatie. Echter: daar bestaat veel schaamte over. Een gesprekje als in de eerste alinea, zal dus maar zelden plaatsvinden. We doen wel aan zelfbevrediging, maar we praten er niet over. Daar worden verschillende redenen voor aangedragen, die verwijzen naar een te behoudende opvoeding of naar geloofsachtergronden. Maar heel opvallend is dat de schaamte vooral voortkomt uit de gedachte dat masturberen dient te stoppen als mensen samen een relatie aangaan. Het zou er een teken van zijn dat het vrijen niet van zo’n kwaliteit is, dat zelfbevrediging overbodig is geworden.


Zelfverzorging.


De term “zelfverzorging” zegt precies wat masturbatie eigenlijk inhoudt, namelijk tijd en aandacht geven aan je zelf. De vraag is: waarom ermee stoppen als je samenwoont of getrouwd bent? Is dan de behoefte om eventjes helemaal alleen te zijn verdwenen? Ervaar je dan ineens niet meer aan je lichaam dat ene gevoel, waar je zelf zo goed mee om kan gaan, door het op eigen wijze te verwennen? En mag je binnen een relatie dan ineens niet meer zelf kiezen wat je met die gevoelens doet? De gestelde vragen leveren eenduidig het antwoord “nee” op. Immers, als in een relatie de persoonlijke vrijheid is verdwenen voelen de partners zich als gekooide vogels. Als er in elke situatie rekening gehouden moet worden met de ander, wordt de relatie beklemmend. Geen partner kan de ander zo bezitten, dat de keuzevrijheid van het individu verloren is gegaan.


Misverstanden.

 

 

Heb je er moeite mee dat je partner aan zelfverzorging doet, bedenk dan dat:
- dit niets te maken heeft met de kwaliteit van jullie vrijen.
- een man of een vrouw tijdens de zelfverzorging heerlijk over een andere sekspartner kan fantaseren (of een filmpje kijkt), maar dat dit niets te betekenen heeft voor de relatie. Een fantasie duurt zolang de zelfverzorging plaats vindt. Daarna ben en blijf jij de grote liefde in zijn of haar bestaan.
- het een uitkomst is als jullie seksdrive verschilt. Jij hebt niet de behoefte om vaak te vrijen, maar je partner wel? Laat hem of haar zichzelf dan verzorgen.
- de medische wetenschap het er wel over eens is: zelfverzorging is gezond.


Praten.


“Hoe doen we dat straks in onze nieuwe woning? Stel dat ik even tijd voor mezelf nodig heb, dan heb ik liever niet dat jij de slaapkamer in komt lopen”, vraagt ze. Hij knikt, hij weet dat dit niets met hem te maken heeft: hij zoekt zelf immers ook wel eens een momentje om even alleen te zijn, met een lekker filmpje op zijn beeldscherm. Dan is ook hij even toe aan zelfverzorging. Samen vinden ze een oplossing voor dit probleempje. Want er is, naast liefde, begrip en vertrouwen ook communicatie. Open en eerlijk wordt er gepraat over alles dat menselijk is.


Het is zo gewoon…


Alles wat we in onszelf ontdekken hebben mensen voor ons ook al eens gezien. Alle behoeftes en verlangens zijn derhalve volkomen menselijk. Het gevoel dat het misschien raar is dat je zoiets bespreekt als zelfverzorging, is gebaseerd op schaamte. Maar… waarom? Is het raar dat je een mens bent? We zijn geboren als seksuele wezens, uitgerust om daarvan te mogen genieten. Laten we dat dan vooral doen en het bespreken. Immers: elke relatie groeit als juist gevoelige dingen met elkaar overlegd worden!


210th.


Zelfverzorging kan van alles betekenen. Bijvoorbeeld dat je lekker lang onder de douche gaat staan genieten van die hete straal water en 210th showercream. Of lekker languit met een boek in bad, vol met 210th badolie. Maar ook kan het zijn dat je op zoek bent naar dat hoogtepuntje voor jezelf. Uiteraard kan 210th glijmiddel je daarbij heel goed van dienst zijn. We hopen dat je daar heel erg van geniet en er open en eerlijk met je partner over praten kan. Dan zit je niet met een schuldgevoel achteraf dat het eigenlijk niet hoort wat je gedaan hebt. In tegendeel: als zelfverzorging iets is in jullie relatie waaruit blijkt dat er eerlijkheid en begrip is, dan voel je enkel geluk en blijdschap. Door met begrip en goedvinden even apart te mogen zijn komen jullie Closer Together!

 

Jan Weeber

©210TH

Share this
Older Post Newer Post