Blog

Zo mooi als je bent…

Zo mooi als je bent…

Kwetsbaar.

 

Er zijn nogal wat mensen die erg onzeker zijn over zichzelf. Zie ik er wel mooi genoeg uit voor de ander? Ruik ik goed? Ben ik wel aardig? Zijn mijn borsten niet te slap? Is mijn jonge heer niet te klein? Kan ik er wel wat van in bed? Vragen, vragen. Is dan het moment van vrijen aangebroken, dan dienen zij zich letterlijk bloot te geven, maar het liefst zouden zij onder de dekens willen beginnen. Of liever nog; met het licht uit. Ze ervaren de kwetsbaarheid van het moment suprême. Anderen hebben daar totaal geen last van. Zij nemen het leven zoals het nu eenmaal is. Zij kunnen zich dat gevoel van kwetsbaarheid nauwelijks of niet voorstellen.

 

Realistisch denken.

 

Dagelijks worden we overspoeld, via de reclame op televisie en internet, met beelden van de mooiste mensen, allen met de perfecte uitstraling en maten. En ook in kranten en tijdschriften komen we ze tegen, de modellen om jaloers op te worden. Die beelden nestelen zich in ons brein. Ongefilterd. Dat filteren, dat zullen we zelf moeten doen, want hoe realistisch wordt ons de wereld voorgeschoteld? Het is bekend hoezeer acteurs en actrices van hun voordeligste kant worden gefilmd, hoezeer modellen, zolang hun carrière duurt, op dieet moeten en er volop wordt gephotoshopt. In de realiteit klopt er niets van wat we zien, het zijn er slechts enkelen die aan de ideale maten voldoen. Realistisch denken is de oplossing om niet onbedoeld in die droomwereld te verzeilen, die met het dagelijks bestaan weinig van doen heeft.

 

Tevreden.

 

Voor de meeste mensen geldt dat het goed is een denkproces op gang te brengen om na te gaan wat het verschil is tussen dat wat er is en dat wat er gewenst is. Tevreden zijn met wie je bent is lang niet voor iedereen gemakkelijk. Hoe anders is de huidige gezondheidscultuur te verklaren. Het wemelt van de hardlopers en bezoekers van fitnessclubs. De stapel boeken over gezond eten reikt tot de wolken. De reclame zet vol in op verantwoord dit en verantwoord dat. Zo sterk, dat niemand het in feite ooit goed kan doen, want het kan altijd beter. Vervolgens kijkt men in de spiegel, om enkel te beoordelen welke punten verbetering behoeven en maar zelden om te zien wat er zo mooi is.

 

Gezond.

 

Het antwoord daarop is, dat ieder gezond mens op zijn of haar manier perfect is. Dun, dik, van welke kleur of geaardheid ook, lang, kort, het maakt in feite niet uit. Wie gezond is, heeft niks te klagen. Immers, een gehandicapt mens (iemand die een ledemaat mist, verbrand is geweest en daar de littekens van draagt, een ongeluk, operatie of ziekte heeft gehad die het lichaam heeft verminkt) heeft het zoveel zwaarder. Er zijn zo ongelooflijk veel omstandigheden op te noemen waardoor iemand zich onaantrekkelijk is gaan voelen. Ook omdat de buitenkant in onze maatschappij zo wordt benadrukt door de reclame, mode, de instructiefilmpjes en vlogs op Youtube enzovoort. Maar hoe gezond is dat?

 

Weerbaarheid.

 

Ieder jong mens gaat mee met de tijd. Natuurlijk is het volstrekte onzin om de hele dag met een mobieltje op zak te lopen. Onbereikbaar zijn geeft een heerlijke innerlijke rust en zonder dat apparaat wordt er in dat gezellige cafeetje ook weer gewoon gepraat. En toch gaat de grootste gemene deler gewoon mee met de stroom en moet bij elk piepje van de gsm even kijken hoe onmisbaar hij of zij is. Op dezelfde wijze werkt dat ook als men vindt dat er nog steeds niet gezond genoeg wordt geleefd, dat Nederland bijkans ten onder gaat aan obesitas, en wat er over het voedsel wordt gezegd. Een wirwar aan informatie wordt over ons uitgestort. Hoe meer daarvan, des te onzekerder we worden of we het wel goed doen. Wordt dat geconstateerd, dan is het punt gekomen om weerbaarheid te tonen en deze gekte een halt toe te roepen.

 

Adviezen.

 

Nu kan men het leven in alles serieus nemen. Echter, daar een keuze in aanbrengen is ook mogelijk. Want is alles wel zo’n serieuze zaak? Een voorbeeld: een poos terug bestond er een Tv-programma dat De Modepolitie heette. Een stel stylisten sprak mensen op straat aan en beoordeelde de kledingkeuze van passanten. “Dat kan echt niet hoor”, was vervolgens een veel gehoorde kreet. Weerbaarheid tonen is in dat geval: “Mens waar bemoei jij je mee? Ik doe aan wat ik zelf wil en daarmee basta”. En zo zijn er gezondheidsadviseurs, opvoedkundigen die alles beter beten, stylisten voor kleding en de inrichting van je huis of tuin en word je overladen met adviezen door de overheid. Hoe gezond is het om dan de schouders op te halen, het te becommentariëren met “lekker belangrijk” en vervolgens eigen weg te vervolgen.

 

In bed.

 

Overdag levend in die doorgedraaide informatiemaatschappij zou men die ook mee kunnen nemen naar bed. Een plaats voor ontspanning bij uitstek. Of moet daar ook weer aan van alles en nog wat worden voldaan? Het antwoord laat zich raden: een ondubbelzinnig nee! Vrijen is niet presteren. Liefhebben is geen competitie. Het is alle nuances achter je laten en genieten van het hier en nu. In de geldende omstandigheden en niet zoals dat door anderen gevonden wordt of geadviseerd is. Wat dat betreft zijn alle artikelen op deze website slechts ideetjes. Zie het als een dis, waar je zelf uit kiest wat je lekker vindt en laat staan wat je niet lust. En waar humor een grote rol bij speelt. Hoe serieus dit artikel ook is, het is toch ook een pleidooi om het leven met een korreltje zout te nemen.

 

Closer Together.

 

Als presteren niet meer hoeft in bed, dan is er de mogelijkheid het vrijen te nemen zoals het komt. Juist die ontspannen houding opent de deur naar rust en ontspanning. Maar ook naar humor, verleiding en mogelijk naar zinderende passie. Is er geleerd het lichaam en de geest te accepteren en te waarderen zoals het is, dan is dat het instrument om grootse daden mee te verrichten. Vergeet daarom niet elkaar aan te moedigen en te complimenteren. Kijk met een liefdevolle glimlach naar elkaar, omdat de ander is zoals die is. Lach om elkaars onhandigheden. Vergeet in bed die zo perfecte, maar onrealistische, maatschappij. Closer Together, dan raak je die ratrace even kwijt en wordt het liefdesspel een natuurlijke meditatie of een hot and steamy aangelegenheid. Een bevestiging dat je mooi bent zoals je bent!

 

Jan Weeber
©210th

Share this
Older Post Newer Post